ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ - Γκρέκα
ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 60'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4

Υλικά

5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο

250 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού

500 γρ. φασόλια γίγαντες

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. τοματοπολτός Γκρέκα

1 κύβο λαχανικών

1 φλ. κρασί κόκκινο, ξηρό

400 γρ. ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα

10 τοματίνια, κομμένα στη μέση

½ κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

½ κ.γ. ρίγανη

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, για γαρνιτούρα


Εκτέλεση

1. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο να κάψει, ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 περίπου λεπτά.

3. Σβήνουμε με την κρέμα βαλσαμικού, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

4. Από την προηγούμενη νύχτα, μουλιάζουμε τα φασόλια γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε με μπόλικο τρεχούμενο νερό.

5. Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα φασόλια, χωρίς να τα αλατίσουμε, και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε τα φασόλια στην άκρη.

6. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τη δεύτερη σκελίδα σκόρδου και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά.

7. Προστίθεται ο τοματοπολτός και ο κύβος λαχανικών. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί ο κύβος και σβήνουμε με το κρασί.

8. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες, τα τοματίνια, τη ζάχαρη, την πάπρικα, τη ρίγανη, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φασόλια, που βράσαμε από πριν.

9. Προσθέτουμε 4 φλ. νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

10. Ρίχνουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4-5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

11. Πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.



Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο.