ΦΟΥΡΝΙΣΤΟΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ - Γκρέκα
ΦΟΥΡΝΙΣΤΟΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ

ΦΟΥΡΝΙΣΤΟΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 70'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 6

Υλικά

5 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για λάδωμα

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

2 κ.γ. ρίγανη, αποκηραμένη

2 κ.σ. πολτός τομάτας Γκρέκα

2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου

800 γρ. ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα

1 κ.γ. τσίλι

1 κ.γ. ζάχαρη

2 μεγάλα κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, τα φύλλα

250 ml ζωμός κοτόπουλου

αλάτι, κατά βούληση

μαύρο πιπέρι, κατά βούληση

200 γρ. καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο

800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

75 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη + επιπλέον για γαρνιτούρα

1 μέτριο αυγό, χτυπημένο

200 γρ. μοτσαρέλα, χοντροκομμένη

25 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη


Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ρίγανη, καλύπτουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Σβήνουμε τη φωτιά, βάζουμε το μισό μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Επιστρέφουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τον πολτό τομάτας, την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες, την πάστα τσίλι, τη ζάχαρη, τα φύλλα θυμάρι, το ζωμό μοσχάρι, λίγο αλατοπίπερο και σιγομαγειρεύουμε.

Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μπέικον στο 1/2 κρύο μείγμα κρεμμυδιού μαζί με τον κιμά, την ψίχα ψωμιού, 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, το αυγό, 1/2 κ.γ. αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι.

Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά με τα χέρια, μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές και φτιάχνουμε κεφτεδάκια.

Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δύο δόσεις, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα που μαγειρεύεται , ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν χωρίς καπάκι για 20 λεπτά, μέχρι να μειωθεί και να δέσει η σάλτσα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240°C.

Βάζουμε τους κεφτέδες με τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με επιπλέον φρέσκια ρίγανη και σερβίρουμε.



Καλή σας απόλαυση!



Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο