ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ ΚΑΙ ΚΙΜΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ - Γκρέκα
ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ ΚΑΙ ΚΙΜΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ ΚΑΙ ΚΙΜΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ


Υλικά

Για τα ζυμαρικά:

1 πακέτο πένες αλάτι



Για τον κιμά μανιταριών:

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

250 γρ. μανιτάρια λευκά πολύ ψιλοκομμένα

300 γρ. μανιτάρια Portobello πολύ ψιλοκομμένα

100 ml κρασί

1 κ.σ. πολτό τομάτας Γκρέκα

1 συσκευασία ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας Γκρέκα

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Για την μπεσαμέλ:

140 ml ελαιόλαδο

130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 λίτρο σόγιας

1 κ.σ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 κ.γ. αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τον κιμά μανιταριών. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Περνάμε τα φρέσκα μανιτάρια από το μούλτι και τα κάνουμε κιμά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, βάζουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον πολτό τομάτας, τον συμπυκνωμένο χυμό τομάτας και την πάπρικα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά, μέχρι να δέσει και να πήξει.

Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά μας. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό, μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το αλάτι και ρίχνουμε τις πένες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τους βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να πάρει χρώμα.



Η συνταγή είναι από την Εύα Παρακεντάκη