ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΓΛΥΚΟΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ - Γκρέκα
ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΓΛΥΚΟΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΓΛΥΚΟΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 15'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4

Υλικά

16 μεγάλες γαρίδες (γάμπαρη κατά προτίμηση)

300 γρ. τριφτή τομάτα Γκρέκα

8-12 τοματίνια βελανίδια κομμένα στη μέση

1 πράσο κομμένο σε ροδέλες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες

1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες

1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε ροδέλες

¼ -½ φρέσκια καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη ή ½ κ.σ. μπούκοβο

1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

150 gr. φέτα κομμένη σε 4 φέτες

80 ml. ούζο

1-2 αστεροειδείς γλυκάνισους

40 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

Αλάτι

Πιπέρι


Εκτέλεση

1. Ετοιμάστε τις γαρίδες:

Κάνοντας μια σχισμή με αιχμηρό μαχαίρι στη κοιλιά απ’ την ουρά προς το κεφάλι σπάτε το κέλυφος και το αφαιρείτε. Στη συνέχεια με την αιχμή του μαχαιριού πιάνετε την άκρη του εντέρου που βρίσκεται ανάμεσα στον κορμό και το κεφάλι της γαρίδας και την τραβάτε για να βγει, διασφαλίζοντας ότι δεν θα νιώσετε κόκκους άμμου στη μπουκιά σας. Αφαιρείτε τα κεφάλια απ’ τις μισές γαρίδες και τα κρατάτε για να τα χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα. Μαρινάρετε όλες τις γαρίδες σε 40ml ούζου, ανακατεύοντάς τες και ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.

2. Σοτάρετε τα λαχανικά:

Σε μεγάλο τηγάνι που πρέπει να είναι εμφανίσημο για να σερβίρετε στο τραπέζι (όπως το νέο αντικολλητικό της Fest που χρησιμοποιήσαμε) ζεσταίνετε το λάδι σε χαμηλή ένταση και προσθέτετε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, το μπούκοβο και τους αστεροειδείς γλυκάνισους. Σοτάρετε για 2 λεπτά και προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες που κρατήσατε για να δώσουν τ’ αρώματά τους. Τα αφήνετε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά.

3. Προσθέτετε τις τομάτες:

Βάλτε την τριφτή τομάτα και τα τοματίνια στα λαχανικά, ανακατέψτε και αφήστε να μαραθούν τα τοματίνια και να εξατμιστούν τα υγρά για περίπου 5 λεπτά. ~Μέχρι εδώ μπορείτε να κάνετε τη συνταγή και από πιο νωρίς και να ξαναζεστάνετε 5 λεπτά πριν το σερβίρισμα τη σάλτσα κάνοντας πλέον τα 2 τελικά στάδια.

4. Προσθέτετε τη φέτα:

Τοποθετήστε τη φέτα πάνω στη σάλτσα και αφήστε για 2 λεπτά απ’ τη μία πλευρά να μαλακώσει λίγο και γυρίστε την απ’ την άλλη.

5. Γαρίδες και ούζο:

Μόλις γυρίσετε τη φέτα, προσθέστε τις γαρίδες από πάνω, μαζί με το ούζο που τις μαρινάρατε. Αφήστε τες να πάρουν χρώμα από κάτω για 2 λεπτά μόνο, γυρίστε τες ανάποδα, μια-μία και αφήστε για 1 ακόμη λεπτό (για μέγεθος γαρίδας γάμπαρης, αν βάλετε πιο μεγάλες μπορεί να χρειαστεί μισό λεπτό ακόμη). Προσθέστε το υπόλοιπο ούζο και -αν θέλετε- τις φλαμπάρετε βάζοντας φωτιά στις αναθυμιάσεις με πολύ προσοχή. Αφαιρείτε απ’ τη φωτιά, πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο κόλιανδρο και κατά βούληση προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

6. Σερβίρισμα:

Σερβίρετε σαν ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα αμέσως μετά απ’ το τηγάνι σε πιάτα. Ταιριάζει ιδανικά με παγωμένη μπύρα γιατί, αφενός δρά κατευναστικά ως προς το πικάντικο του πιάτου, αφετέρου συμπληρωματικά ως προς τις οξύτητες και τη γλύκα του.