ΜΠΡΙΑΜ - Γκρέκα
ΜΠΡΙΑΜ

ΜΠΡΙΑΜ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 130'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 8

Υλικά

6 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

2 καρότα

2 κρεμμύδια

1 πράσο

4 πατάτες με το φλούδι τους

½ κουνουπίδι

1 κλωνάρι σέλερυ

3 ειδών γλυκές πιπεριές (π.χ. Φλωρίνης, κέρατο και πορτοκαλί)

½ καυτερή πιπεριά φρέσκια ή 3-4 αποξηραμένα chillies ή ½ κ.γ. μπούκοβο

1 κ.σ. πιπέρι Szechuan

400 γρ. τριφτή τομάτα Γκρέκα

1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

100 ml. λευκό κρασί

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC με αέρα.

Πλένετε όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε και ένα προς ένα, τα κόβετε στο κατάλληλο μέγεθος, ως εξής:

Τα κολοκυθάκια τα κόβετε χοντρά σε ροδέλες, περίπου 1 cm πάχους.

Τις μελιτζάνες επίσης σε χοντρές ροδέλες 1 cm πάχους και μετά αυτές στα 4 ή στα 6 κομμάτια 2-3 cm μήκους, ανάλογα με το μέγεθος της ροδέλας.

Τα καρότα σε λεπτές ροδέλες των 2-3 mm πάχους.

Τα κρεμμύδια τα καθαρίζετε απ’ έξω, και μετά στα 4 καθέτως.

Το πράσο σε χοντρές ροδέλες του 1.5 cm πάχους.

Τις πατάτες σε λεπτές φέτες των 2-3 mm πάχους.

Το κουνουπίδι σε μεγάλα ολόκληρα κομμάτια απ’ τα άνθη του, περίπου 5 cm.

Το σέλερυ σε λεπτές φέτες 2-3 mm πάχους

Τις γλυκιές πιπεριές σε ροδέλες των 5 mm πάχους.

Τις φρέσκιες καυτερές πιπεριές τις ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ανακατεύετε τα κομμένα λαχανικά στο ταψί του φούρνου. Προσθέτετε την τριφτή τομάτα, το πιπέρι Szechuan, τη ζάχαρη, το λάδι και το κρασί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πάλι, να μοιραστούν οι γεύσεις στο ταψί. Βάζετε το ταψί στο φούρνο σε μεσαίο ράφι.

Σε 1 ώρα, ανακατεύετε τα υλικά πάλι και μετά απ’ αυτό ανά 20 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να κάνουν μαύρο στις γωνίες τους, περίπου σε 2 ώρες, ανάλογα και με τον φούρνο. Αν θέλετε να βγουν πιο ξεροψημένα τα λαχανικά, βάζετε για 5 λεπτά επιπλέον το δυνατό γκριλ και στη συνέχεια αφαιρείτε το ταψί απ’ τον φούρνο και το αφήνετε ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν οι γεύσεις καλύτερα, για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρετε.

Καλή σας απόλαυση!

Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Παπαζυμούρη - Cucina Caruso