ΦΑΣΟΛΑΔΑ - Γκρέκα
ΦΑΣΟΛΑΔΑ

ΦΑΣΟΛΑΔΑ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 180'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4

Υλικά

500 γρ. φασόλια

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

2 καρότα σε φέτες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3-4 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα, με τα φύλλα τους

200-400 γρ. τριφτή τομάτα Γκρέκα (ανάλογα με το πόσο κόκκινη θέλετε τη φασολάδα σας)

50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

1 αποξηραμένη καυτερή πιπεριά (ανάλογα με το πόσο πικάντικη θέλετε τη γεύση αυξομειώνετε τη ποσότητα) ή αντίστοιχο καυτερό στοιχείο (π.χ. ½ κ.γ. μπούκοβο)

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Μουλιάζετε τα φασόλια  τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη μαγειρική σε μια γαβάθα με κρύο νερό να μουλιάσουν. Για να χυλώσουν καλύτερα προσθέστε ½ κουταλιά γλυκού σόδα.

Βάζετε τα φασόλια με το νερό που μούλιασαν στη κατσαρόλα να βράσουν. Μόλις φτάσουν το βρασμό, η σόδα θα κάνει αφρούς από πάνω και εσείς με ένα ψιλό σουρωτήρι θα τους μαζέψετε.  Αφήστε τα τουλάχιστον μισή ώρα να αρχίσουν να μαλακώνουν χάρη και στη σόδα που υπάρχει στο νερό.

Αφού η φασολάδα έχει ξαναπάρει βράση, προσθέτετε κρεμμύδι, καρότα, σέλερι, καυτερή πιπεριά, αλάτι και πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Προσθέτετε την τριφτή τομάτα και αφήνετε τη φασολάδα να σιγοβράσει, συμπληρώνοντας βραστό νερό αν και εφόσον χρειάζεται, μέχρι να δείτε ότι έχει χυλώσει, δηλαδή ο χυλός είναι σχετικά πηκτός.



Καλή σας απόλαυση!



Η συνταγή είναι από τον Cucina Caruso.