ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΨΗΤΕΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ BBQ - Γκρέκα
ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΨΗΤΕΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ BBQ

ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΨΗΤΕΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ BBQ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 50'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4

Υλικά

20 φτερούγες κοτόπουλου

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

Αλάτι, πιπέρι



Για τη σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου:

70 γρ. τοματοπολτός Γκρέκα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3-4 σκελίδες ψημένο σκόρδο

1 κ.γ. Worcestershire sauce

50 ml. Jack Daniels Tennessee Whiskey

50 ml. μαύρο ξίδι μπαλσάμικο

50 γρ. μαύρη ζάχαρη

50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Ετοιμάζετε το ψητό σκόρδο:

Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 160°C με αέρα. Κόβετε κάθετα την κορυφή από ένα κεφάλι σκόρδου στα ¾ του ύψους του. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο παρθένο ελαιόλαδο. Κλείνετε το κεφάλι σε αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο για 40’.

Καραμελώνετε το κρεμμύδι:

Σε τηγάνι και σε ήπια ένταση βάζετε το ελαιόλαδο να πάρει θερμοκρασία και ρίχνετε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε κάθε τόσο και διατηρώντας πάντα την ένταση χαμηλά, σοτάρετε το κρεμμύδι έως ότου να μαραθεί και να πάρει χρώμα, περίπου 30’.

Ετοιμάζετε τη βάση της σάλτσας:

Διατηρώντας την ένταση της εστίας χαμηλή, προσθέτετε στο κρεμμύδι 3 σκελίδες του ψημένου σκόρδου που τις πολτοποιείτε με ένα κουτάλι στο ανακάτεμα. Στη συνέχεια προσθέτετε τον τοματοπολτό, την Worcestershire sauce και το Jack Daniels και ανακατεύετε. Μεταφέρετε τη πηχτή πάστα σε ένα δοχείο και την πολτοποιήσετε με ένα μίξερ χειρός (ή σε ένα πολυκόφτη) ώστε τα κρεμμύδια να ενσωματωθούν στην πυκνή υφή της.

Ετοιμάζετε ένα gastrique:

Στο τηγάνι ρίχνετε τώρα τη μαύρη ζάχαρη και καθώς λιώνει προσθέτετε το ξίδι που αφού κοχλάσει αρχίζει να δένει με τη ζάχαρη δημιουργώντας ένα γλυκόξινο μαύρο παχύρρευστο υγρό που θα δώσει εντάσεις στη σάλτσα.

Ολοκληρώνετε τη σάλτσα:

Αφού έχει ενωθεί το πάντρεμα της ζάχαρης με το ξίδι, προσθέτετε πίσω στο τηγάνι τον τοματοπολτό και ανακατεύετε καλά να γίνουν ένα.  Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Προετοιμάζετε τις φτερούγες και τον φούρνο:

Αλατοπιπερώνετε τις φτερούγες και τις περνάτε με ελάχιστο παρθένο ελαιόλαδο.  Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 160°C με αέρα ή 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις και υπολογίστε θέση για το ταψί σχετικά ψηλά.

Ψήστε τις φτερούγες:

Βάλτε τις φτερούγες σε ταψί στο φούρνο και αφήστε τες να σιγοψηθούν απ’ τη κάθε πλευρά, αλλάζοντας όταν πρέπει.

Ολοκληρώνετε, προσθέτοντας τη σάλτσα μπάρμπεκιου:

Βγάζετε τις φτερούγες που είναι επί της ουσίας ψημένες, σε μια πιατέλα και με ένα πινέλο απλώνετε τη σάλτσα πάνω τους. Τις ξαναβάζετε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά να κάψει λίγο η σάλτσα και να κολλήσει στη πέτσα, και είναι έτοιμες.



Καλή σας απόλαυση!



Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Παπαζυμούρη - Cucina Caruso