ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ - Γκρέκα
ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 35'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 140'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 6

Υλικά

8 μικρομεσαίες πιπεριές πράσινες σκούρες

8 μικρομεσαίες τομάτες

600 γρ. κιμά από σπάλα μοσχαρίσια

2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1-2 πατάτες κομμένες σε κομμάτια 3 cm

400 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός τομάτας Γκρέκα

100 γρ. τοματοπολτός Γκρέκα

50 γρ. μαύρη σταφίδα

40γρ. κουκουνάρι

24 γρ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

12 γρ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

1 κ.σ. δυόσμο ξερό

200 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

1.κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τομάτες και πιπεριές: 

Ξεκινάτε απ’ τις πιπεριές: Κόψτε με μαχαίρι το καπάκι τους χωρίς να φτάσετε μέχρι το τέλος και πετάξτε τους σπόρους. Αφαιρέστε και κρατήστε σε ένα μπολ, όλο το σαρκώδες ασπροπράσινο εσωτερικό κάτω απ’ το καπάκι αλλά και τα άσπρα “νεύρα” τους που περισσεύουν στο σώμα της πιπεριάς εσωτερικά. Αφαιρέστε από το κέντρο του καπακιού τους, τη βάση του κοτσανιού (που δεν τρώγεται), αφήνοντας μια τρύπα. Και τελος τρυπήστε μιά-δυό φορές τον πάτο της με το πηρούνι, να παίρνει υγρά στο μαγείρεμα.

Συνεχίστε με τις τομάτες: Κόψτε το καπάκι με μαχαίρι και αφαιρέστε τη σάρκα τους, επιδιώκοντας να αφήσετε σχετικά λεπτά τοιχώματα στις τομάτες. Και εδώ τρυπήστε μιά-δυό φορές τον πάτο με ένα πηρούνι, να παίρνει υγρά στο μαγείρεμα. Μαζεύετε όλα τα εσωτερικά που βγάλατε, σε ξεχωριστό μπολ.

Τοποθετήστε τις άδειες τομάτες και πιπεριές πάλι πίσω στο ταψί βάζοντας τις πατάτες ανάμεσά τους, στη βάση τους, για να τις στηρίζουν όρθιες όπου χρειάζεται.

Σε πολυκόφτη, κόβετε πρώτα όλα τα εσωτερικά που αφαιρέσατε απ’ τις πιπεριές και στη συνέχεια προσθέτετε τις τομάτες και κάνετε το ίδιο. Έτσι στο τέλος, τα έχετε συνδυασμένα ως ένα χυμό που θα μπει στο μίγμα της γέμισης. Μετά ψιλοκόβετε  το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και τέλος κόβετε τις πατάτες σε μέγεθος ακανόνιστων κύβων 3 εκ.

Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι και σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε το κρεμμύδι με τη ζάχαρη,  ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να μελώσει για περίπου 6-8’.

Στη συνέχεια, προσθέτετε τον κιμά και τον τσιγαρίζετε σε υψηλότερη ένταση στο μάτι, για να πάρει χρώμα παντού.

Τέλος προσθέτετε όλη τη σάλτσα τομάτας και πιπεριάς που πολτοποιήσατε, το κουκουνάρι, τη σταφίδα και 2 κουταλιές τοματοπολτού, αλατοπιπερώνετε, βάζετε τα μυρωδικά και ανακατεύετε να μοιραστούν τα υλικά στη γέμιση. Θα αφήσετε τη γέμιση να μαγειρευτεί για 5 λεπτά ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.

Γεμίζετε τις τομάτες και πιπεριές: 

Πριν ξεκινήσετε, βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C με πάνω - κάτω αντιστάσεις.

Γεμίζετε κάθε τομάτα και πιπεριά με τη γέμιση χωρίς να πιέσετε το περιεχόμενο, αφήνοντας και λίγο κιμά να περισσεύει, απ’ το λαχανικό. Αν σας περισσέψει λίγο γέμιση, ρίξτε τη ανάμεσά τους (γίνεται πεντανόστιμη η σάλτσα).

Βάλτε τα καπάκια και πάνω στο κέντρο τους, ρίξτε ελάχιστο πολτό τομάτας και τριμμένη φρυγανιά.

Τώρα ρίξτε ανάμεσα στα γεμιστά τον ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας, λίγο αλάτι και πιπέρι και σιγά-σιγά το λάδι, τόσο ανάμεσα στα γεμιστά, όσο και πάνω στα καπάκια. Τα γεμιστά σας είναι έτοιμα για τον φούρνο.

Ψήσιμο:

Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 1 ώρα και 30′ λεπτά . Στο τέλος του μαγειρέματος επιδιώκουμε οι πάνω επιφανειες τομάτας και πιπεριάς να έχουν αρπάξει ελαφρά γιατί έτσι είναι πιο νόστιμες.

Τα βγάζετε απ’ το φούρνο και τ’ αφήνετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα σερβίρετε να ρουφήξουν υγρά και να δέσουν τα υλικά. 



Καλή σας απόλαυση!

Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Παπαζυμούρη - Cucina Caruso