ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΟΣΧΑΡΙ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 90'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 8

Υλικά

5 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια
2 καρότα
1 πράσο
1.200 γρ. μοσχάρι, μπούτι χωρίς κόκαλο κομμένο σε κύβους
2 στικ κανέλας
2 φύλλα δάφνης
1/2 κ.γ. κύμινο
2 κ.σ. πολτό τομάτας ΓΚΡΕΚΑ
150 ml κρασί κόκκινο
400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες ΓΚΡΕΚΑ
2 κ.σ. μέλι
1 λίτρο νερό
αλάτι, πιπέρι
250 γρ. κριθαράκι, μέτριο
1/2 κ.γ. θυμάρι

Εκτέλεση

Βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα καρότα και το πράσο κομμένα σε λεπτές φέτες και τα ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα βάζουμε στην άκρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά, και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας μέσα και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Όταν πάρουν καλό χρώμα, προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε 2 στικ κανέλας, 2 φύλλα δάφνης και λίγο κύμινο. Στη συνέχεια, βάζουμε τον πολτό τομάτας ΓΚΡΕΚΑ και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένες τομάτες ΓΚΡΕΚΑ, το μέλι και 250 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Καπακώνουμε και βράζουμε για 1½ ώρα τουλάχιστον σε χαμηλή φωτιά.

Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε σε ένα ταψί μαζί με τα ζουμιά που υπάρχουν στην κατσαρόλα. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε 3 κ.σ. ελαιόλαδο το κριθαράκι μέχρι να χρυσίσει και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Προσθέτουμε το κριθαράκι στο ταψί με το κρέας και προσθέτουμε και 750 ml νερό. Ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά επιπλέον. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει.