Για το γιουβέτσι:
50 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
400 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
1 κ.σ. γεμάτη τοματοπολτός Γκρέκα
1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
500 γρ. κριθαράκι χοντρο
50 ml ούζο
1/2 συσκευασία ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα
Αλάτι
Πιπέρι
Για τον ζωμό γαρίδας:
30 ml ελαιόλαδο
Τα κεφάλια από τις γαρίδες
1 κρεμμύδι
1 σκελ. σκόρδο με το ντύμα
1 μικρό κομμάτι πράσο
1 μικρό καρότο
1 φύλλο δάφνη
1 κλων. θυμάρι
2-3 κλων. μαϊντανό
6-8 κόκκους πιπέρι
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1.200 ml νερό
Καθαρίζουμε τις γαρίδες. Κρατάμε τα κεφάλια για τον ζωμό και το σώμα για το γιουβέτσι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για 2′-3′.
Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο με τη φλούδα, το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο ολόκληρο.
Σοτάρουμε για 3′-4′ να ροδίσει ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τη δάφνη, τα κλωνάρια μαϊντανού και τους κόκκους πιπέρι.
Σβήνουμε με το κρασί κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το νερό κι αφήνουμε να πάρει βράση ο ζωμός.
Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό, τον διατηρούμε ζεστό για το γιουβέτσι θαλασσινών.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και σοτάρουμε για 1’ να αλλάξουν χρώμα. Τις αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες και σοτάρουμε για 3’-4’.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1’.
Προσθέτουμε τον τοματοπολτό και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
Σβήνουμε με το ούζο.
Προσθέτουμε το κριθαράκι, τις ψιλοκομμένες τομάτες και τον ζωμό γαρίδας και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5′-6′ ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για ακόμη 2′.
Καλή σας απόλαυση!