ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ - Γκρέκα
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 70'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4

Υλικά

12 καλαμαράκια, καθαρισμένα

1/2 φλ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ.

1/4 κ.γ. ρίγανη

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/2 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. πολτός τομάτας, Γκρέκα

4 κ.σ. κόκκινο κρασί

1 φύλλο δάφνης

2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου

1/2  κονσέρβα τοματάκια, ολόκληρα, αποφλοιωμένα με το χυμό τους

1 φλ. ψίχα ψωμιού

1 φλ. πεκορίνο, τριμμένο

3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ρίγανη, τριμμένη

αλάτι

πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τη ρίγανη, το σκόρδο και τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 6 λεπτά.

Προσθέτουμε τον πολτό τομάτας και μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσει, περίπου 2 λεπτά.

Προσθέτουμε 3 κ.σ. κρασί, τα τοματάκια και το φύλλο δάφνης, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει, περίπου 20 λεπτά.

Ανακατεύουμε το υπόλοιπο κρασί με την κρέμα βαλσάμικου, τομάτα και μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι.

Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Κόβουμε τα πλοκάμια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε τη ψίχα, το πεκορίνο, το μαϊντανό και τη ρίγανη. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Μισογεμίζουμε το σώμα του κάθε καλαμαριού με το μείγμα που μόλις φτιάξαμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί 9x13.

Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα καλαμάρια και ψήνουμε περίπου 30 λεπτά.



Καλή σας απόλαυση!



Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο