Για τα κεφτεδάκια:
400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φέτα ψωμί, ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη
1 αβγό, χτυπημένο
1 πρέζα ξερή ρίγανη
1/3 φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
φύλλα μαϊντανού, για γαρνιτούρα
Για τη σάλτσα:
½ φλ. ελαιόλαδο
4 πράσινες πιπεριές κέρατα, κομμένες σε χοντρές ροδέλες
4 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε χοντρές ροδέλες
300 γρ. τριφτή τομάτα Γκρέκα
2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι, κατά βούληση
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
Για τα κεφτεδάκια:
Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, την ψίχα του ψωμιού, το χτυπημένο αβγό, τη ρίγανη, το μισό ελαιόλαδο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε 12 κεφτεδάκια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τους κεφτέδες και από τις δύο πλευρές για λίγο, ίσα ίσα να ροδίσουν. Τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για τη σάλτσα:
Σε μία ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με την τριφτή τομάτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και μετά από 2-3 λεπτά μειώνουμε τη θερμοκρασία. Σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και οι κεφτέδες και να μείνουν με τη σάλτσα τους χωρίς περιττά υγρά.
Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο