ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ - Γκρέκα
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 70'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 2

Υλικά

4 κολοκυθάκια μέτρια

½ κιλό κιμά μοσχάρι

½ κούπα ρύζι μακρύκοκκο

2 κ.σ. σταφίδα

2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

½ κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. κάρδαμο

¼ κ.γ. μπαχάρι

¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι

1 κ.σ. τοματοπολτό Γκρέκα



Για τη σάλτσα τομάτας:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.γ. σκόρδο, πολτοποιημένο

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

700 γρ. ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα

1 κ.σ. τοματοπολτό Γκρέκα

1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

2 κούπες ζωμό κότας

αλατοπίπερο κατά βούληση


Εκτέλεση

1. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε οριζόντια ένα φετάκι από κάθε άκρη.

2. Με ένα κουτάλι βγάζουμε το εσωτερικό τους και αφήνουμε στην άκρη.

3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, τις σταφίδες, τον άνηθο, το δυόσμο, το αλάτι, το κάρδαμο, το μπαχάρι, το πιπέρι και τον τοματοπολτό.

4. Γεμίζουμε με το μίγμα του κιμά τα κολοκυθάκια. Επειδή το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο, προσέχουμε να μην τα γεμίσουμε πάρα πολύ.

5. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

6. Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό και μετά προσθέτουμε και το κρεμμύδι. Σωτάρουμε μέχρι να γίνει διαφανές το κρεμμύδι.

7. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες, τον τοματοπολτό και τον δυόσμο.

8. Βάζουμε τα γεμισμένα κολοκυθάκια στην κατσαρόλα και απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας γύρω τους.

9. Προσθέτουμε το ζωμό και καλύπτουμε με το καπάκι την κατσαρόλα.

10. Σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να γίνει το ρύζι και ο κιμάς.

11. Βγάζουμε τα κολοκυθάκια από την κατσαρόλα και αυξάνουμε τη φωτιά.

12. Μαγειρεύουμε τη σάλτσα ντομάτας μέχρι να μειωθούν τα υγρά, για 10 περίπου λεπτά.

13. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε.

14. Ξαναβάζουμε τα κολοκυθάκια στην κατσαρόλα να ζεσταθούν και σερβίρουμε.



Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο