ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ - Γκρέκα
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4

Υλικά

4-6 Φιλετάκια κοτόπουλου από μπούτι

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο σε ροδέλες

1 πιπεριά κέρατο σε φέτες

1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες

1 στικ κανέλας

2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο

4 φυλλα δάφνης

1 κλωναράκι δεντρολίβανο

400 γρ. τριφτή τομάτα ΓΚΡΕΚΑ

100 ml.  λευκό κρασί

70 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

250 γρ. κριθαράκι

650 γρ. βραστό νερό

70 γρ. τριμμένο τυρί

Αλάτι

Πιπέρι


Εκτέλεση

1. Κόβετε τα φιλέτα κοτόπουλου σε μπουκιές, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες το πράσο και τις πιπεριές.

2. Σε μια πλατιά χαμηλή κατσαρόλα βάζετε το λάδι να κάψει σε δυνατή ένταση. Βάζετε με προσοχή μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρετε περί τα 4 λεπτά απ’ τη κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρείτε σε ένα μπολ και χαμηλώνετε την ένταση.

3. Ρίχνετε τα κομμένα λαχανικά στην κατσαρόλα με πιο ήπια ένταση και προσθέτετε το πολτοποιημένο σκόρδο, τις δάφνες, το δεντρολίβανο και την κανέλα. Τα αφήνετε να μελώσουν για περίπου 10’ για να πάρουν νοστιμιά και να μαραθούν.

4. Επιστρέφετε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και προσθέτετε το κρασί, αλατοπίπερο και στη συνέχεια την τριφτή τομάτα και στο τέλος το βραστό νερό. Ανακατεύετε και περιμένετε για 1-2 λεπτά το νερό να πάρει βράση ανεβάζοντας για λίγο την ένταση.

5. Στην κατσαρόλα που πλέον σιγοβράζουν τα υγρά, ρίχνετε το κριθαράκι και ανακατεύετε. Περιμένετε να πάρει βράση σε υψηλή ένταση και μόλις πάρει, κλείνετε το καπάκι και χαμηλώνετε την ένταση, για να σιγοβράσει για περ. 10’ (ανάλογα με τις οδηγίες στο κριθαράκι που χρησιμοποιείτε, πρέπει να υπολογίσετε τον συνιστώμενο χρόνο μείον 4 λεπτά). Ανοίγετε το καπάκι, και ανακατεύετε. 

6. Πασπαλίζετε το γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί και βάζετε το σκεύος (χωρίς καπάκι) στον ήδη προθερμασμένο φούρνο 200°C σε ψηλό ράφι με αέρα και γκριλ για 4’, για να λιώσει το τυρί από πάνω. Με γάντια αφαιρείτε τον ταβά και τον αφήνετε να κρυώσει για 10-15’ για να δέσουν τα υλικά και να μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις.



Η συνταγή είναι από το Cucina di Caruso.