ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ - Γκρέκα
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 45'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 2

Υλικά

3  φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου

1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μεσαίο καρότο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο

200 ml. ζωμό κότας

400 γρ. τριφτή τομάτα Γκρέκα

50 γρ. πολτό τομάτας Γκρέκα

50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

4 φύλλα δάφνης

1 φλοιό κανέλλας

50 ml. λευκό ξίδι μπαλσάμικο

Για τις μελιτζάνες:

2 μελιτζάνες φλασκιές κομμένες σε χοντρά κομμάτια

30-40 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά


Εκτέλεση

Ετοιμάστε τον ζωμό.

Κόψτε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε μικρότερες μερίδες. Ψιλοκόψτε κρεμμύδι, καρότο και σέλερι.

Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί σε 200°C με αέρα. Απλώστε στο ταψί ένα αντικολλητικό χαρτί.

Κόψτε τις μελιτζάνες σε 3-4 χοντρές ροδέλες και στη συνέχεια την κάθε ροδέλα σε τέταρτα. Απλώστε τα κομμάτια στο ταψί, αλατοπιπερώστε και με προσοχή ρίξτε 30-40ml. ελαιόλαδο. Απλώστε το πάνω στις μελιτζάνες με πινέλο να πάει παντού.

Βάλτε τις μελιτζάνες στον φούρνο να ψηθούν ίσα-ίσα να μαλακώσουν για 20’.  Όταν είναι έτοιμες αλλά σφιχτές ακόμη, αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο, μέχρι να έρθει η στιγμή να τις βάλετε μέσα στη σάλτσα του φαγητού.

Σε παράλληλη δράση με το ψήσιμο της μελιτζάνας, βάλτε στην εστία σας και σε δυνατή ένταση το ταψί. Ρίξτε ελαιόλαδο να «κάψει» και στη συνέχεια απλώστε τα κομμάτια απ’ τα φιλετάκια του κοτόπουλου να τσιγαριστούν, να πάρουν χρώμα περίπου 4’ από κάθε πλευρά.

Αφαιρέστε τα σε μπολ, χαμηλώστε την ένταση και ρίξτε μέσα στο σκεύος, τα λαχανικά, τη δάφνη, την κανέλα και το πολτοποιημένο σκόρδο. Ανακατέψτε τα κάθε τόσο να σοταριστούν και να μελώσουν για 10’ περίπου.

Επαναφέρατε το κοτόπουλο πίσω στο σκεύος, σε μεσαία ένταση. Προσθέστε τον ζωμό και αλατοπίπερο. Αφήστε το κοτόπουλο να βράσει με τον ζωμό για 5’ και μετά  προσθέστε την τριφτή τομάτα και τον τοματοπολτό και ανακατέψτε.

Θα χρειαστεί να βράσει για περίπου 12’ μέχρι οι φυσαλίδες να γίνουν μικρότερες, σημάδι ότι έχουν μειωθεί επαρκώς τα υγρά. Αφαιρέστε δάφνες και κανέλα.

Βάζετε τις μελιτζάνες μέσα στη πλούσια σάλτσα, ανακατεύετε και τις αφήνετε για 2’-3’ μαζί με τη σάλτσα. Τέλος, προσθέτετε μαϊντανό και λίγο λευκό ξίδι να ανεβάσει τις εντάσεις. Δοκιμάζετε τη σάλτσα σε αλατοπίπερο και διορθώνετε αν χρειάζεται. Αφαιρείτε απ’ την εστία και σε 5’ σερβίρετε.

Καλή σας όρεξη!

Η συνταγή είναι από τον Cucina Caruso - Δημήτρη Παπαζυμούρη