ΛΑΔΕΡΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ - Γκρέκα
ΛΑΔΕΡΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΛΑΔΕΡΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 50'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 6

Υλικά

6 μελιτζάνες φλασκιές, κομμένες σε χοντρές φέτες

3 μεσαία κρεμμύδια χοντροκομμένα

600 γρ. φρέσκιες τομάτες κομμένες σε χοντρές φέτες

400 γρ. ψιλοκομμένη τομάτα Γκρέκα

300 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια

400 ml κλασικό ελαιόλαδο Χρυσελιά

½ καυτερή πιπεριά (ή ολόκληρη αν σας αρέσουν τα πικάντικα)

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη

½ φλ. χοντροκομμένο μαϊντανό

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Κόβετε το κρεμμύδι σε ροδέλες και τις φρέσκιες τομάτες.

Κόβετε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες. Αν θέλετε να τις “ξεπικρίσετε” και να πάρουν λιγότερο λάδι, βάλτε τες σε μπολ με νερό και 2 κ.σ. χοντρό αλάτι για μισή ώρα και μετά “στύψτε τες” ώστε να φύγει το νερό και στεγνώστε τες με χαρτί κουζίνας ή πετσέτα πριν το τηγάνισμα.

Βάλτε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή ένταση και αφήστε το κρεμμύδι να μαραθεί αργά και να καραμελώσει όσο θα τηγανίζετε τις μελιτζάνες σε άλλο σκεύος.

Προσθέτετε ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια το κομμένο σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και ανακατεύετε πάντα σε χαμηλή ένταση.

 Όταν οι φρέσκες τομάτες έχουν μαραθεί, προσθέτετε το μαϊντανό και τη ψιλοκομμένη τομάτα Γκρέκα και μαγειρέψτε μέχρι να πιουν τα πολλά ζουμιά.

Όταν όλα τα υλικά είναι έτοιμα, βάζετε τον φούρνο σε προθέρμανση στους 180ºC. Ξαναπερνάτε τις μελιτζάνες από καθαρό χαρτί κουζίνας πιέζοντας τες λίγο από πάνω ώστε να αφαιρέσετε όσο περισσότερο λάδι γίνεται. Όταν ολοκληρώσετε την προσπάθεια, απλώνετε τις μισές, στο κάτω μέρος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε.

Πάνω απ’ τη στρώση με τις μελιτζάνες βάλτε τη μισή περίπου σάλτσα και προσθέστε και τη μισή ποσότητα απ’ τη τριμμένη φέτα.

Στη συνέχεια βάλτε μια δεύτερη στρώση μελιτζάνες, την υπόλοιπη σάλτσα και τη φέτα από πάνω. Δεν προσθέτετε πουθενά λάδι, γιατί οι μελιτζάνες έχουν μέσα τους υπεραρκετό. Βάζετε το ταψί στον φούρνο στους 180ºC για 45’-50’, σε μεσαίο προς ψηλό ράφι.

Αφήστε το να ηρεμήσει και να πέσει η θερμοκρασία του για τουλάχιστον 30’.



Καλή σας απόλαυση!



Η συνταγή είναι από τον Cucina Caruso