ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ - Γκρέκα
ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 45'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4

Υλικά

400 γρ. σπαγγέτι

1 κιλό μύδια με το κέλυφος

εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

1 φλ. (250 ml) λευκό κρασί

1 πιπερίτσα τσίλι, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένη

400 γρ. ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος


Εκτέλεση

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τη σπαγετίνη και τη μαγειρεύουμε αλ ντέντε, 3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου.

2. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε 1 φλ. από το νερό που τα βράσαμε.

3. Πλένουμε και τρίβουμε σχολαστικά τα μύδια, ώστε να φύγουν τυχόν υπολείμματα και αφαιρούμε τα μουστάκια.

4. Ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.

5. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

6. Σοτάρουμε τη μία σκελίδα σκόρδο και μόλις ροδίσει, το αφαιρούμε από το τηγάνι.

7. Ρίχνουμε τα μύδια στο τηγάνι και μετά από 2 λεπτά, προσθέτουμε το λευκό κρασί και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν.

8. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα ανοιγμένα μύδια και τα αφήνουμε στην άκρη.

9. Σουρώνουμε το ζωμό από τα μύδια και τον αφήνουμε στην άκρη για να τον χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

10. Σκουπίζουμε το τηγάνι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

11. Προσθέτουμε τη δεύτερη σκελίδα σκόρδο, την ψιλοκομμένη πιπερίτσα τσίλι και μόλις ροδίσει το σκόρδο, το αφαιρούμε από το τηγάνι.

12. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

13. Ρίχνουμε 1 φλ. ζωμό από τα μύδια και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη.

14. Προσθέτουμε τα μύδια, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.

15. Ρίχνουμε τα μαγειρεμένα μακαρόνια στο τηγάνι με τα μύδια και τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη σε χαμηλή φωτιά. Εάν η σάλτσα είναι πηχτή, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε από τα ζυμαρικά για να την αραιώσουμε.

16. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε τη μακαρονάδα ζεστή.



Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο