ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ - Γκρέκα
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 90'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4

Υλικά

4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες

80 ml. ελαιόλαδο

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκόρδο τριμμένο

1 καρότο τριμμένο

1 κ.σ. πελτέ τομάτας Γκρέκα

1/4 φλ. κονιάκ

200γρ. τριφτή τομάτα Γκρέκα

2 κ.σ. αλεύρι

2 κ.σ. βούτυρο

1/2 lt γάλα φρέσκο

1 αυγό

Αλάτι, Πιπέρι, θυμάρι

Λίγο μοσχοκάρυδο

1 πρέζα ζάχαρη

1 δαφνόφυλλο

1/2 ξυλάκι κανέλας

1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο


Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος,  χαράζουμε τη σάρκα και τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα.

Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.

Zεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί καλά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, το σκόρδο και το καρότο.

Ρίχνουμε τον τοματοπολτό και τη ζάχαρη.

Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

Ρίχνουμε την τριφτή τομάτα, αλάτι και πιπέρι.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του.

Αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά και ύστερα τα αφαιρούμε.

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.

Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με τη σάλτσα του κιμά.

Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε.

Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC για 35 – 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Καλή σας απόλαυση!