1 κιλό μελιτζάνες
4 μεγάλα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 συσκευασία ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα
1⁄2 ματσάκι μαϊντανό
1 – 2 κουτ. σούπας πολτό τομάτας Γκρέκα
1 κγ ζάχαρη
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 κγ ρίγανη
30 γρ τυρί κασέρι τριμμένο
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και αφαιρούμε το εσωτερικό [το κρατάμε στην άκρη]. Τις βάζουμε σε λαδόκολλα στο ταψί, τις αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά, ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε το σκόρδο και αφήνουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε, τις ψιλοκομμένες τομάτες και το πολτό τομάτας Γκρέκα, το εσωτερικό που κρατήσαμε από τις μελιτζάνες και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζουμε με το καπάκι αφήνοντας το λίγο ανοιχτό για περίπου 20 – 25 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ρίγανη και το μαϊντανό. Παίρνουμε το ταψί και απλώνουμε κάτω μια στρώση από τη γέμιση μαζί με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και περίπου 180 ml νερό για να μην κολλήσει.
Τοποθετούμε πάνω στη σειρά τις μελιτζάνες γεμίζω με τη σάλτσα κι από πάνω γαρνίρουμε με το τριμμένο τυρί. Βάζουμε στο φούρνο πάλι στους 220 βαθμούς για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και σάλτσα αλα Γκρέκα από το ταψί.