ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΙΤΣΑ - Γκρέκα
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΙΤΣΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΙΤΣΑ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 8

Υλικά

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φακελάκια ξηρή μαγιά, δηλαδή 16 γρ.

400 ml νερό ελαφρώς χλιαρό, προσοχή όχι πολύ ζεστό

Προαιρετικά: 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και 1 αλάτι

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.



Για την πίτσα:

10 φέτες σαλάμι Λευκάδας

1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λωρίδες

100 γρ. σπανάκι, κομμένο

5 ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες

400 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη



Για τη σάλτσα:

2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

1 μεγάλο ξερό φύλλο δάφνης

180 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός τομάτας Γκρέκα

μια μεγάλη πρέζα ξερή ρίγανη

¼ κ. γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

αλάτι, κατά βούληση

½ κ.γ. ψιλή ζάχαρη


Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Προσθέτουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε όλο το νερό και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να γίνει σχετικά ομοιόμορφο.

Μόλις το μίγμα σταθεροποιηθεί, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε εκ νέου μέχρι να μπορούμε να πιάσουμε το μίγμα χωρίς να κολλάει στα χέρια μας. Προσοχή, δεν βάζουμε πολύ αλεύρι γιατί θα σφίξει και δεν το θέλουμε αυτό, βάζουμε όσο χρειάζεται ίσα για να μην κολλάει.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να γίνει λείο. Αν αρχίσει να κολλάει του ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Του δίνουμε σχήμα μπάλας, του ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το ζυμώνουμε για λίγο ακόμα και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 1 ώρα. Όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος τόσο το καλύτερο.



Για τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο.

Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, τη ρίγανη, τον χυμό τομάτας, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 10 περίπου λεπτά.



Για την πίτσα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψάκι 30cm και με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης για να μπορέσει η θερμοκρασία να πάει από κάτω προς τα πάνω.

Με ένα κουτάλι απλώνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα τομάτας πάνω στη ζύμη.

Στη συνέχεια βάζουμε από πάνω όλα τα υλικά ξεκινώντας με το σαλάμι, στη συνέχεια βάζουμε τις πιπεριές, το σπανάκι, τις ελιές και τελευταίο το τυρί και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 περίπου λεπτά.



Καλή σας απόλαυση!



Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο.