500 γρ. μπάμιες καθαρισμένες
100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ κ.γ. ζάχαρη
30ml κόκκινο ξύδι μπαλσάμικο
400 γρ. ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Κόβετε τα κοτσάνια που περισσεύουν απ’ τις μπάμιες, τις πλένετε, τις στραγγίζετε, ρίχνετε πάνω τους 2-3 κ.σ. ξύδι, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε για μισή ώρα.
Σε μεσαία φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας κάθε τόσο για 4-5 λεπτά. Προσθέτετε τις μπάμιες και τις σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτετε το μπαλσάμικο, ανακατεύετε και σε 1 λεπτό προσθέτετε τις ψιλοκομμένες τομάτες, 400ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
Σε 20 λεπτά ανακατεύετε πάλι και ρίχνετε τον μαϊντανό. Στο επόμενο τέταρτο με 20 λεπτά οι μπάμιες πρέπει να είναι έτοιμες. Βγάζετε τη κατσαρόλα απ’ το μάτι και αφήνετε το φαγητό τουλάχιστον 10-20 λεπτά μέχρι να σερβίρετε, ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να ενταθούν οι γεύσεις.
Καλή σας απόλαυση!
Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Παπαζυμούρη - Cucina Caruso