ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ ΜΕ ΚΑΡΙ - Γκρέκα
ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ ΜΕ ΚΑΡΙ

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ ΜΕ ΚΑΡΙ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 60'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4

Υλικά

500 γρ. μύδια κατεψυγμένα και καθαρισμένα

350 γρ. ρύζι καστανό των 10’ (& 700 ml. βραστό νερό)

400 γρ. τομάτα τριφτή Γκρέκα

100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

1 μεγάλη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη

1 πιπερίτσα καυτερή ξερή ή 1/2 κ.γ. μπούκοβο

1 κ.σ. κάρι καυτερό

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα γλυκιά

1 κ.σ. κουρκουμά

15 τοματάκια, κομμένα στη μέση

100 ml. λευκό κρασί

2 κ.σ. κόλιαντρο για το σερβίρισμα

Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Κόψτε τα τοματίνια στη μέση. Βγάλτε τα μύδια απ’ την κατάψυξη και ρίξτε τους λίγο νερό ίσα-ίσα να φύγουν οι πάγοι και να ξεκολλήσουν μεταξύ τους.

Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα και σε χαμηλή ένταση βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνετε τα κομμένα κρεμμύδια και πιπεριές. Μαζί τους ρίχνετε τη καυτερή πιπεριά και τα τρία μπαχαρικά και ανακατεύετε. Στα 10΄ λεπτά θα προσθέσετε και τα κομμένα τοματίνια να μαραίνονται σιγά-σιγά. Αυτή η φάση με τα λαχανικά της σάλτσας που σοτάρονται αργά για να μελώσουν μαζί με τα μπαχάρια που βγάζουν αρώματα, επιδιώξτε να κρατήσει συνολικά  15΄ λεπτά στο ελάχιστο, γιατί αυτό είναι το μυστικό της βαθιάς νοστιμιάς του πιάτου.

Προσθέστε το κρασί, αλατοπιπερώστε και μετά από 5’ λεπτά προσθέστε και την τριφτή τομάτα και ανακατέψτε. Θα αφήσετε τη σάλτσα να αργομαγειρευτεί ανακατεύοντας κάθε τόσο για περίπου 25΄ λεπτά από τότε που βάλατε τη τομάτα, πάντα με την ένταση στο ελάχιστο, μέχρι οι μπουρμπουλήθρες του αέρα να γίνουν μικρές και να φθίνουν, που σημαίνει ότι τα περισσότερα υγρά έχουν εξατμιστεί.

Με δεδομένο πως θα χρησιμοποιήσετε ρύζι που βράζει σε 10’ το οποίο και χρειάζεται διπλάσιο νερό απ’ τη μάζα του, προσθέστε τα 350 γρ. ρύζι και αμέσως μετά 700 ml. βραστού νερού ανεβάζοντας την ένταση της εστίας λίγο πριν τη μέση και στη συνέχεια κλείστε το καπάκι.

Στα 2΄ λεπτά προσθέστε και τα μύδια εφόσον είναι κατεψυγμένα*, ανακατέψτε και ξανακλείστε το καπάκι.

Στα 8΄ λεπτά περίπου, ανοίξτε το καπάκι και περιμένετε να φύγουν τα περισσότερα υγρά, δοκιμάζοντας παράλληλα και το ρύζι να διαπιστώσετε αν έχει γίνει.

Εφόσον είστε ικανοποιημένοι, αφαιρείτε απ’ την εστία, πασπαλίζετε με αρκετό ψιλοκομμένο κόλιαντρο και σερβίρετε.

Σημείωση *: Αν τα μύδια ήταν φρέσκα θα τα προσθέτατε στα 5’ λεπτά βρασίματος του ρυζιού των 10’. Αν το ρύζι είναι των 20’ θα πάτε προφανώς αναλογικά και θα προσθέσετε τα κατεψυγμένα μύδια 8΄ περίπου λεπτά πριν ολοκληρωθεί το εικοσάλεπτο και τα φρέσκα στα 5’ αντίστοιχα.

Καλή σας απόλαυση!

Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Παπαζυμούρη - Cucina Caruso