Για τα νιόκι
450 γρ. πατάτες, βρασμένες στον ατμό
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
1/2 κ. γ. αλάτι
Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
2-3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη σάλτσα τομάτας
600 γρ. Polpa Γκρέκα
250 γρ. μοτσαρέλα, φρέσκια
100 γρ. γαλομυζήθρα ή ρικότα
4 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
1 ½ κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. ξερό βασιλικό
20 γρ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι
Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν και τις περνάμε από το μύλο λαχανικών.
Στον πάγκο ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα προσθέτουμε τις πατάτες, το αλάτι και το ελαφρώς χτυπημένο αυγό.
Με τα δάχτυλά μας ζυμώνουμε με ελαφρές κινήσεις αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη σκεπασμένη με πετσέτα για 10’.
Κατόπιν χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια, πλάθουμε σε χοντρά κορδόνια, τα οποία κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια 1.5-2 εκ. και με πιρούνι ή το ειδικό ξύλο δίνουμε στα νιόκι το χαρακτηριστικό σχήμα τους.
Ετοιμάζουμε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για να βράσουμε τα νιόκι μόλις γίνει η σάλτσα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο, αν προτιμάμε το αφαιρούμε μόλις αρωματιστεί το λάδι, προσθέτουμε τη ψίχα τομάτας Polpa το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε μέτρια χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει πολύ καλά, προσθέτουμε παρμεζάνα, τη γαλομυζήθρα και την μοτσαρέλα σε κομμάτια.
Αφήνουμε τα τυριά να λιώσουν και βράζουμε τα νιόκι για 2’, αμέσως τα στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στη σάλτσα.
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα νιόκι με τη σάλτσα και προσθέτουμε το μπούκοβο.
Σερβίρουμε τα νιόκι με την πλούσια σάλτσα προσθέτοντας επιπλέον μπούκοβο και παρμεζάνα.
Καλή σας απόλαυση!
Η συνταγή είνα από τη Funky Cook - Εύα Μονοχάρη