ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ - Γκρέκα
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 120'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 8

Υλικά

Για τον μουσακά:

3-4 μελιτζάνες

450 γρ. πατάτες

500 γρ. κιμά

2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

½ κούπα κόκκινο κρασί

¼ κούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. κανέλα

¼ κ.γ. μπαχάρι

1 κούπα τοματοπολτός Γκρέκα

1 κ.γ. ζάχαρη

2 κούπες ψίχα ψωμιού

8 ασπράδια αυγού, ελαφρά χτυπημένα (κρατάμε τους κρόκους για τη μπεσαμέλ)

1 κούπα κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, τριμμένη

αλατοπίπερο όσο θέλουμε



Για την μπεσαμέλ:

1 κούπα βούτυρο

1 κούπα αλεύρι

4 κούπες γάλα, ζεστό

8 κρόκοι αυγών, ελαφρά χτυπημένοι

μια πρέζα μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση

Για τη γέμιση:

Με έναν αποφλοιωτή κόβουμε τις μελιτζάνες σε λωρίδες, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζουμε. Τις καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο και βάζουμε από πάνω ένα βάρος π.χ. βάζο ή κονσέρβα, ώστε να τις πιέζει.

Αφήνουμε το σουρωτήρι στο νεροχύτη και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους, για 15-20 λεπτά έως 1 ώρα.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε ολόκληρες μέχρι να γίνουν κάπως μαλακές, αλλά να μην είναι τριζάτες και τραγανές. Σουρώνουμε, παγώνουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Σε δύο ταψιά απλώνουμε αλουμινόχαρτο και τα λαδώνουμε ελαφρά.

Βάζουμε ελάχιστο νερό στα ασπράδια αυγού και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Βάζουμε την ψίχα σε ένα επίπεδο πιάτο.

Ξεπλένουμε τις φέτες μελιτζάνας και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Βουτάμε τις φέτες στο ασπράδι και μετά στην ψίχα κι από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τις φέτες στα ταψιά και ψήνουμε στους 200C για 30 λεπτά, γυρνώντας τις μια φορά. Όταν γίνουν οι μελιτζάνες, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 175C.



Για τον κιμά:

Σε ένα κατσαρολάκι ή τηγάνι βάζουμε τον κιμά και ψήνουμε μέχρι να χάσει το ροζ χρώμα του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.

Βάζουμε το κρασί, αφήνουμε λίγο να μαγειρευτεί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά πριν προσθέσουμε την κανέλα, το μπαχάρι, τον μαϊντανό, τον τοματοπολτό και τη ζάχαρη.

Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.



Για την μπεσαμέλ:

Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα χτυπάμε. Αφήνουμε για 1 λεπτό να μαγειρευτεί, αλλά όχι να ροδίσει.

Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, χτυπώντας συνεχώς. Σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει, αλλά να μη βράσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε τους κρόκους αβγών και το μοσχοκάρυδο.

Επιστρέφουμε στο μάτι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.



Για τον μουσακά:

Βουτυρώνουμε λίγο ένα πυρέξ ή άλλο βαθύ σκεύος και πασπαλίζουμε τον πάτο με ψίχα. Απλώνουμε ένα στρώμα πατάτες και από πάνω μελιτζάνες, αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες του πυρέξ.

Απλώνουμε τον κιμά πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με 1/4 από το τριμμένο τυρί.

Απλώνουμε άλλο ένα στρώμα μελιτζάνες και πασπαλίζουμε και πάλι με 1/4 από τυρί.

Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και φροντίζουμε να απλωθεί και γύρω-γύρω στις άκρες και στις γωνίες.

Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε στους 175C για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Αφήνουμε για 15-20 λεπτά να κρυώσει πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!

Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο