ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ - Γκρέκα
ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15'
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 130'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 3

Υλικά

250 γρ. Γίγαντες Πρεσπών 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες ½ καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο (με τα φύλλα του) 400 γρ. τριφτή τομάτα ΓΚΡΕΚΑ 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό 75 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά 1 ροζ γκρέιπφρουτ τον χυμό 100 ml νερό απ’ αυτό που έβρασαν οι γίγαντες 1 κ.γ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα ½ κ.γ. μπούκοβο 1 πιπεριά κέρατο & 1 Φλωρίνης (προαιρετικά) Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

1. Προετοιμασία: Βάλτε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με νερό να μουσκέψουν για 8-12 ώρες, ώστε να φουσκώσουν. 2. Βράστε τους γίγαντες: Χρησιμοποιώντας όλο το νερό που μουσκέψατε τους γίγαντες βάλτε τους σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε αν χρειάζεται τόσο νερό ώστε να είναι 3 πόντους πάνω απ’ την επιφάνειά τους. Θα τους βράσετε για 40 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή ένταση. Θα αδιαφορείτε για τους αφρούς που θα βγάλουν στην αρχή, αγνοώντας επιδεικτικά όλα όσα γράφουν οι περισσότερες συνταγές και οδηγίες περί οσπρίων για ξάφρισμα και για αλλαγή νερού. Στα 40 λεπτά θα σβήσετε το μάτι και θα τους αφήσετε εκεί μέχρι να μπουν στο ταψί. 3. Ετοιμάστε τα λαχανικά και τον χυμό Όσο βράζουν οι γίγαντες κόψτε τα λαχανικά σύμφωνα με τις οδηγίες: το καρότο σε ροδέλες, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σέλερι σχετικά ψιλό, την καυτερή πιπεριά πολύ ψιλή, το μαϊντανό μέτριο και τέλος στύψτε το γκρέιπφρουτ. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180C με αέρα (για να απάγει τα υγρά στο μαγείρεμα). 4. Ετοιμάστε το ταψί: Διαλέξτε ένα όμορφο κεραμικό ταψί για να σερβίρετε μ’ αυτό στο τραπέζι. Προσθέστε μέσα όλα τα υλικά και ανακατέψτε. Οι γίγαντες θα μπουν με τόση ποσότητα απ’ το νερό τους ώστε να καλύψουν οριακά τα υλικά, αλλά αν χρειαστεί περισσότερο νερό συμπληρώστε. Προσθέστε αλατοπίπερο . 5. Ψήστε τους γίγαντες: Τοποθετείστε στο μεσαίο ράφι του φούρνου που έχετε προθερμάνει με αέρα στους 180C (αν δεν έχετε φούρνο με αέρα ψήστε στους =200C). Ψήστε για 1:15′ μέχρι το περισσότερο υγρό να εξατμιστεί, ελέγχοντας μετά τα 40 λεπτά για να μην τυχόν ξεμείνει από υγρά το ταψί. Αν χρειαστεί συμπληρώστε λίγο νερό στη πορεία. Για να τελειώσετε το πιάτο ιδανικά και να κάνετε κρούστα καμμένη πάνω σε μερικούς γίγαντες, στο τελείωμα, ανακατέψτε μια τελευταία φορά να λαδωθούν όλοι οι γίγαντες, ανεβάστε το ταψί σε ψηλό ράφι και βάλτε για λίγα λεπτά το γκριλ παρακολουθώντας να μην καεί το φαγητό. Σερβίρισμα: Αφαιρέστε το ταψί απ’ τον φούρνο και αφήστε να καταλαγιάσει λίγο η θερμοκρασία για 10 λεπτά πριν σερβίρετε. Ταιριάζουν ιδανικά με φέτα ή στραγγιστό γιαούρτι και βέβαια με μια δροσερή ελληνική σταρένια μπύρα. Η δροσερή γεύση μίας μπύρας εξισσοροπεί τον ελαφρά πικάντικο χαρακτήρα στους γίγαντες και έτσι το ταίριασμα λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι! Η συνταγή είναι από το Cucina di Caruso