500 γρ. ψιλοκομμένες τομάτες Γκρέκα
150 γρ. λιαστές τομάτες, μουσκεμένες
150 γρ. μανιτάρια
50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
τα φύλλα από 1 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
3 κουτ. σούπας ξύδι
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 πιπερίτσα καυτερή (αν θέλουμε)
60 ml ελαιόλαδο
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μανιτάρια και τις μισές λιαστές ντομάτες για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες τομάτες, 1/2 φλ. νερό, το ξύδι, το κρασί και τον μισό βασιλικό. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.
Πολτοποιούμε το μίγμα στο μπλέντερ, προσθέτοντας 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, και διορθώνουμε το αλάτι.
Ψιλοκόβουμε τις υπόλοιπες λιαστές ντομάτες, τις ανακατεύουμε με το γιαούρτι και τις χτυπάμε με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον υπόλοιπο βασιλικό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε τη σούπα σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα με μια γερή κουταλιά της σούπας μίγμα γιαουρτιού - λιαστής τομάτας και ελάχιστο λάδι.
Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο.