1 χταπόδι 1,5 κιλό
1/3 φλ. τσαγιού ξίδι
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
6 ξερά κρεμμυδάκια
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 1⁄2 κιλό πατάτες κομμένες
1 συσκευασία τριφτή τομάτα Γκρέκα
1 1⁄2 κ.σ. πολτός τομάτας Γκρέκα
1 δαφνόφυλλο
1 κ.σ. ζάχαρη
1-2 πρέζες μπαχάρι
1-2 πρέζες μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι
Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι. Στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ξύδι προσθέτουμε και τα κομματάκια χταποδιού και τα βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα σκόρδα, ανακατεύουμε για 1/2 λ. Μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το χταποδάκι για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πατάτες και τις ανακατεύουμε ελαφρώς.
Ρίχνουμε την τριφτή τομάτα Γκρέκα και τον πολτό τομάτας, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, το μπούκοβο, λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε λίγο νερό, τόσο όσο να σκεπάζει το φαγητό, και το σιγοβράζουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά το χταπόδι και οι πατάτες. Ρίχνουμε λίγο ακόμα αλάτι δοκιμάζουμε, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα.