Για το χταπόδι:
4 κατεψυγμένα πλοκάμια μεσαίου χταποδιού αποψυγμένο (περ. 500 γρ.)
1 πράσο σε λεπτές ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
16 κρεμμυδάκια στιφάδου
60 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
3 φύλλα δάφνης
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
½ στικ κανέλας
3 μπαχάρια
1 σκελίδα σκόρδο
70 γρ. τοματοπολτός Γκρέκα
200 ml. γλυκό κρασί Μαυροδάφνη
40 ml. μηλόξιδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
2 μελιτζάνες φλασκιές
½ σκ. σκόρδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ φρέσκια καυτερή πιπεριά κέρατο
2 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένα
20 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
15 ml. (1 κ.σ.) μηλόξιδο
Αλάτι, πιπέρι
Σοτάρετε τα λαχανικά & μπαχαρικά του χταποδιού. Αφήνετε να μελώσουν για περίπου 20’.
Μαγειρεύετε το χταπόδι πάνω στα σοταρισμένα λαχανικά για να βγάλει το ζουμί του και μετά από 10’ γυρνάτε τα πλοκάμια απ’ την άλλη.
Στα 30’ περίπου προσθέτετε το ξύδι και αφού εξατμιστεί προσθέτετε τον τοματοπολτό και το κρασί, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το χταπόδι να σιγοβράσει μέχρι να είναι μαλακό, περίπου 45-50’ συνολικά.
Βάλτε τις μελιτζάνες να καπνιστούν και γυρίστε τις για να καεί η φλούδα τους παντού. Κάντε το ίδιο με την καυτερή πιπεριά.
Προσθέστε σε ένα πολυκόφτη τα υλικά του πουρέ και πολτοποιήστε τα καλά.
Καλή σας απόλαυση!
Η συνταγή είναι από τον Cucina Caruso - Δημήτρη Παπαζυμούρη